Whey eiwit: Isolaat, concentraat of hydrolisaat?

Whey (of wei) eiwit is een populair supplement, voornamelijk bij krachtsporters en andere atleten. En terecht! Het heeft een hoge biologische beschikbaarheid en een compleet aminozuurprofiel waardoor het een eiwit van hoogwaardige kwaliteit is. Het aanbod is de laatste jaren enorm gegroeid en het kan soms moeilijk zijn om door de bomen het bos nog te zien. Whey is verkrijgbaar in drie vormen: concentraat, isolaat en hydrolisaat. Het grootste verschil tussen deze vormen is de mate waarin ze gefilterd zijn.


Whey eiwit concentraat

Whey eiwit is afkomstig van melkeiwit. Het eiwitgedeelte van melk bestaat voor 20% uit whey eiwit en voor 80% uit caseïne. Whey eiwit concentraat wordt verkregen door het centrifugeren van melk (om het vetgedeelte te scheiden). Nadien wordt een zuur toegevoegd om het oplosbare gedeelte (whey) te scheiden van het niet-oplosbare gedeelte (caseïne). Whey eiwit concentraat bestaat meestal uit 80% eiwitten en bevat kleine hoeveelheden koolhydraten, vet en lactose.


Whey eiwit isolaat

Whey eiwit isolaat is het resultaat van een bijkomstige filtratie van whey concentraat waarbij extra koolhydraten, vet en lactose verwijderd worden. Het bevat over het algemeen een hogere eiwitconcentratie (90%) en is voor veel mensen gemakkelijker verteerbaar door het verwijderen van lactose en andere bijproducten. Whey isolaat is meestal duurder dan whey concentraat.


Whey eiwit hydrolisaat

Whey eiwit hydrolisaat bevat kortere aminozuurketens die gevormd worden door enzymen toe te voegen aan whey concentraat of isolaat. Hierdoor is het voor de meeste mensen heel gemakkelijk te verteren. Het is de duurste vorm van whey eiwit en heeft vaak een bittere nasmaak.


De beste keuze

Er wordt wel al eens gedebatteerd over welke vorm nu de beste keuze is. We kunnen besluiten dat whey hydrolisaat de voorkeur geniet voor personen met lactose intolerantie. Maar ook whey concentraat en isolaat zijn prima opties wanneer je op zoek bent naar een handige, kwaliteitsvolle en budgetvriendelijke eiwitbron.
111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven