Wat is het ideale tempo om gewichtsverlies na te streven?

“Ik ben op één week tijd 2 kg afgevallen!” We kennen allemaal wel iemand die ooit eens uitpakte met een (op het eerste zicht) impressionante snelheid van gewichtsverlies. Maar wat is nu eigenlijk de ideale snelheid om gewicht te verliezen?Veel mensen willen graag een doel uitgedrukt in een absoluut aantal kilo per week. Gemiddeld 1 kg per week verliezen is een veelvoorkomende aanbeveling. Zo een aanbeveling houdt echter geen rekening met je huidige gewicht. Een gewichtsverlies van bijvoorbeeld 1 kg per week voor een vrouw die 60 kg weegt is heel verschillend dan voor een man die 90 kg weegt.


0.4% tot 0.8% van je lichaamsgewicht op weekbasis

Om die reden is het aangewezen om een tempo te bepalen uitgedrukt als % van je totale lichaamsgewicht en geen absolute hoeveelheid. Een gezond en duurzaam streefdoel ligt tussen de 0.4% en 0.8% van je lichaamsgewicht op weekbasis. Voor een persoon van 80kg komt dit neer op 320 à 640 gram van zijn/haar lichaamsgewicht per week.


Behoud van spiermassa

Voor de meeste mensen is het niet aangewezen om meer dan 1% gewichtsverlies per week na te streven. Dit lijkt misschien niet veel op het eerste zich maar het is wel degelijk een redelijk agressief tempo.

Onderzoek heeft aangetoond dat je bij snel gewichtsverlies meer spiermassa verliest. Hierdoor zal ook je stofwisselingssnelheid afnemen wat het nog moeilijker zal maken om op lange termijn vetmassa te blijven verliezen (en deze er ook af te houden).Main takeaways

  • Over het algemeen geldt: hoe trager je gewicht kan verliezen, hoe beter. Heb je tijd? Maak er gebruik van!

  • Verhoog je eiwitinname en zet krachttraining op de planning om je spiermassa maximaal te behouden.

  • Laat je niet verleiden door spectaculaire beloftes van populaire trenddiëten

  • Slow but steady wins the race!Referenties

Fat Loss Forever (Dr Layne Norton - Peter Baker)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16046715/


71 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven