The Game Changers: 'Fueled by the truth?'

Bijgewerkt op: 11 dec. 2019

Een aantal weken geleden werd The Game Changers op Netflix gelanceerd. De documentaire benadrukt de voordelen van een voedingspatroon gebaseerd op plantaardige voedingsmiddelen en wijst op de gevaren van vleesconsumptie. Naar aanleiding hiervan kreeg ik een hele hoop vragen over de accuraatheid van de claims die aan bod in komen in deze documentaire/film. Tijd voor een kritische analyse.The Game Changers volgt het verhaal van James Wilks, een voormalig MMA vechter die door het oplopen van een zware blessure gedurende zes maanden niet kon trainen. Hij besloot om tijdens zijn revalidatie onderzoek te doen naar het optimale voedingspatroon voor zijn herstel.


James Wilks

Wilks geraakt overtuigd van de vele voordelen van een plant based diet. Het probleem met deze term is dat er geen uniforme definitie voor bestaat en dus ruimte laat voor interpretatie. Een plant based diet verwijst in het algemeen naar een voedingspatroon dat voornamelijk op plantaardig voedsel gebaseerd is maar dat in kleinere hoeveelheden ook vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivel kan bevatten. Hoewel plant based algemeen genomen dus geen synoniem is voor vegan, halen de makers deze termen continue door elkaar in de documentaire.


Wetenschappelijke Studies

Het uitgangspunt van de film is een ‘studie’ geschreven door Andrew Curry die aantoont dat de Romeinse gladiatoren geen vlees aten. Het gaat hier echter niet over een wetenschappelijke studie maar een artikel in een magazine. Bovendien suggereert de studie waarop het artikel gebaseerd is dat gladiatoren ‘een gemengd dieet hadden met een hoog aandeel groenten’. Dit betekent dus niet dat ze vegetariërs of vegans waren.


Tijdens de film worden er nog een hele hoop ‘studies’ aangehaald om de kijkers te overtuigen van de wetenschappelijkheid van de beweringen. De studies zijn echter selectief uitgekozen om de punten van de makers te ondersteunen en gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften van lagere kwaliteit. Er zijn nog tal van andere zaken in de documentaire waarbij de nodige vraagtekens geplaatst kunnen worden. Zo wordt er bijvoorbeeld van meerdere mogelijke belangenconflicten geen melding gemaakt. James Cameron, de producer van de film, is de CEO van Verdient Foods, een producent van plantaardige eiwitten.


Veganisme en Elite Atleten

Wilks volgt tijdens de film een reeks elite vegan atleten om de positieve effecten van een vegan voedingspatroon op sportprestaties te benadrukken. Zo wordt onder andere een gevecht tussen Conor McGregor en Nate Diaz in 2016 als voorbeeld aangehaald. McGregor wordt afgebeeld als een fervent vleeseter die de hele dag door steak eet, terwijl Diaz zijn voedingspatroon op plantaardig voedsel gebaseerd is. De makers impliceren dat de overwinning van Diaz te wijten is aan het feit dat hij geen vlees eet.


Conor McGregor en Nate Diaz

De prestaties van de aangehaalde atleten worden met andere woorden gebruikt als claim om de superioriteit van een vegan dieet voor atleten aan te tonen. Hoewel dit indrukwekkend kan overkomen heeft dit geen wetenschappelijke waarde. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat plantaardige eiwitten minder effectief zijn in het stimuleren van spierherstel dan dierlijke eiwitten. Hoewel het zeker mogelijk is om vegan én elite sporter te zijn, is het belangrijk om te weten dat dit meer kennis en inspanning vereist om ervoor te zorgen dat je lichaam alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt.


Conclusie

Er zijn een hele reeks valabele argumenten voor het kiezen van een vegan levenswijze (dierenwelzijn, ethisch, ecologisch, ...). Deze documentaire was een mooie opportuniteit geweest om aan te tonen dat je vegan én elite sporter kan zijn en inzichten verschaffen in de beste manier om dit aan te pakken. Jammer genoeg is het een verhaal geworden waarbij dierlijke producten gedemoniseerd worden en veganisme opgedrongen wordt aan de hand van een hele reeks niet-wetenschappelijk ondersteunde beweringen.


De wetenschappelijke evidentie geeft duidelijk aan dat iedereen baat heeft bij een groot aandeel plantaardige voeding in zijn of haar voedingspatroon. Dat wil echter niet zeggen dat het een verhaal moet zijn van of het ene, of het andere. Het belangrijkste is op zoek te gaan naar een evenwichtig voedingspatroon dat je alle voedingstoffen levert die je lichaam nodig heeft. 

Referenties:

https://archive.archaeology.org/0811/abstracts/gladiator.html

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0110489#s5

http://www.verdientfoodsinc.com/about

https://gamechangersmovie.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26224750


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven