Is brood een dikmaker?

Bij veel mensen leeft het idee leeft dat brood eten slecht is voor de lijn maar is brood nu echt een dikmaker?


Neen! Dit is een veelvoorkomende mythe die sommige personen ertoe verleidt om brood (ten onrechte) uit hun voedingspatroon te schrappen.


Het is belangrijk om te onthouden dat je energiebalans uiteindelijk zal bepalen wat er met je gewicht gebeurt. Geen enkel voedingsmiddel op zich zal leiden tot een gewichtstoename. Wanneer je over een langere tijd meer energie (~calorieën) opneemt dan je verbruikt, zal je gewicht toenemen.


Eén sneetje brood weegt gemiddeld 30 gram en levert zo’n 75 kcal. Uit onderzoek is gebleken dat de consumptie van brood binnen een evenwichtig voedingspatroon niet leidt tot overgewicht.


Gunstige voedingsstoffen

Brood is een belangrijke leverancier van koolhydraten en brengt daarnaast ook voedingsvezels, eiwitten, vitaminen en mineralen aan. Volkoren wijst erop dat 100% van de korrel werd verwerkt in de bloem. Hoe meer van de volledige graankorrel een brood bevat, hoe meer vezels, vitaminen en mineralen er in zitten. Bij het maken van wit brood daarentegen, wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt en gaat een groot deel van deze gunstige voedingsstoffen verloren. Geef dus zo veel mogelijk de voorkeur aan volkoren brood.


Is bruin brood altijd volkoren?

Bruin brood is niet steeds volkoren. Soms voegt men geroosterd moutmeel toe aan wit brood wat zorgt voor een bruine kleur. Ook meergranenbrood is niet per se volkoren. Meergranenbrood wordt gemaakt van verschillende graansoorten maar hiervoor gebruikt men niet altijd volkorenmeel. Indien je twijfelt, vraag je het best aan je bakker of kan je kijken naar de ingrediëntenlijst in de supermarkt.
Main Takeaway

(Volkoren) brood zorgt voor de nodige energie in combinatie met gunstige voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen en past dus zeker binnen een gezond en evenwicht voedingspatroon.


 

Referenties

  • https://www.nice-info.be/sites/default/files/2019-09/2013_NN_juni_Brood-Gezondheid_0.pdf

  • https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/brood-volkoren-graanproducten-en-aardappelen/is-speltbrood-gezonder-voor-diabetici

  • https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-meergranenbrood-gezonder-dan-volkorenbrood-.aspx

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven