Hoeveel eieren mag je nu per week eten?

Van een spiegelei tot een hippe Shakshuka, eieren kunnen op veel verschillende manieren klaargemaakt worden en zijn enorm voedzaam én lekker. Maar hoeveel eieren passen er nu in een gezond voedingspatroon? Let’s get crackin’!
Risico voor hart- en vaatziekten?

Er werd lang aangenomen dat de consumptie van eieren leidde tot een hoger risico voor hart- en vaatziekten. De toenmalige aanbevelingen raadden aan om maximum 2 tot 3 eieren per week te consumeren omwille van het hoog cholesterolgehalte in het eigeel (ongeveer 200 mg per ei). Deze info is ondertussen achterhaald.


Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam aangemaakt wordt en die ook aanwezig is in sommige voedingsmiddelen. Ons lichaam heeft cholesterol nodig voor verschillende belangrijke functies zoals het aanmaken van hormonen, galzuren en vitamine D. Een té hoog cholesterolgehalte in het bloed vormt echter een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Onderzoek heeft aangetoond dat cholesterol in voeding weinig invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Het zijn voornamelijk de verzadigde vetten in onze voeding die leiden tot een hogere cholesterolproductie in het lichaam. Uit studies is gebleken dat de consumptie van eieren als onderdeel van een gezond voedingspatroon het risico op hartziektes niet verhoogt.


Hoeveel eieren per week?

Hoewel aanbevelingen van verschillende gezondheidsorganisaties uiteenlopend zijn is er geen bezwaar tegen een gemiddelde van 1 ei per dag. Het Vlaams Instituut Gezond leven adviseert voor gezonde personen een consumptie tot 6 eieren per week. Voor personen met diabetes of een familiale hypercholesterolemie (te hoog cholesterolgehalte in het bloed) worden meer restrictieve aanbevelingen gedaan.

De Britse Nationale Gezondheidsdienst daarentegen, heeft geen aanbevolen limiet op het aantal eieren dat je mag eten per week. De Australische voedingsrichtlijnen suggereren om tot 7 eieren per week te eten als onderdeel van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon.


Takeaways

Eieren passen absoluut binnen een gezond voedingspatroon en zijn een goede bron van vitaminen en mineralen (onder meer vitamine A, D, B12, choline, foliumzuur). Ze bevatten bovendien relatief weinig calorieën (een gemiddeld ei bevat ongeveer 70 calorieën), zijn laag in verzadigd vet en zorgen voor een verzadigd gevoel. Hoewel aanbevelingen van verschillende gezondheidsorganisaties uiteenlopend zijn kunnen gezonde personen gerust tot 7 eieren per week eten.


 

Referenties


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7190072/

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000743

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/eggs-nutrition/

https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/eieren

https://www.nice-info.be/voedingsmiddelen/eieren/hoeveel-eieren-mag-je-eten

https://dietitiansaustralia.org.au/smart-eating-for-you/smart-eating-fast-facts/food-and-food-products/can-i-eat-eggs-if-i-want-to-be-healthy/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429#.UvNz1bT1adA


100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven