Het Keto dieet: Hype of effectieve afvalstrategie?


Keto is een dieet waarbij je een groot deel van je dagelijkse calorieën uit vetten haalt, een gematigde hoeveelheid uit eiwitten en waarbij koolhydraten heel sterk beperkt worden. Een ketogeen dieet vereist doorgaans dat koolhydraten beperkt worden tot minder dan 5% van de dagelijkse calorie-inname en dat meer dan 70% van de dagelijkse calorie-inname uit vetten bestaat.Ketose

Deze combinatie brengt je lichaam in een staat van ketose. Dit is een metabolische toestand die plaatsvindt wanneer de lever ketonen produceert uit vetzuren. Ons lichaam kan ketonen gebruiken als alternatieve brandstof om energie te produceren wanneer glucose schaars is (zoals het geval is bij een zeer lage koolhydraat-inname).


Superieur voor gewichtsverlies?

Het keto dieet heeft zijn oorsprong in therapeutische toepassingen en wordt onder meer gebruikt om aanvallen bij epilepsiepatiënten te voorkomen. Het is momenteel ook een enorm populaire methode om gewicht te verliezen. Veel mensen zijn ervan overtuigd zijn dat dit een effectievere manier is om vet te verbranden. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het keto-dieet niet leidt tot een grotere gewichtsafname in vergelijking met andere diëten met een hogere koolhydraatinname bij een gelijkaardige calorie- en eiwitinname.


Voordelen


  • Kan helpen om epileptische aanvallen te voorkomen bij epilepsiepatiënten.

  • Kan zorgen voor een verzadigd gevoel doorheen de dag.

  • Kan voor sommige personen een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen.


Nadelen


  • Is vaak moeilijk om vol te houden.

  • Kan leiden tot verminderde sportprestaties.

  • Kan leiden tot "cravings" en "binges".

  • Niet effectiever voor vetverlies dan alternatieve diëten.


Effectieve strategie?

Hoewel keto voor sommige personen een succesvolle manier kan zijn om gewicht te verliezen, is het voor de meeste personen te moeilijk om vol te houden en dus geen duurzame manier om af te vallen. Indien je toch een keto dieet wil volgen is het aangewezen om overleg te plegen met je arts en regelmatig een bloedonderzoek te laten doen.


Referenties


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15181047-comparison-of-a-low-fat-diet-to-a-low-carbohydrate-diet-on-weight-loss-body-composition-and-risk-factors-for-diabetes-and-cardiovascular-disease-in-free-living-overweight-men-and-women/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6472268/

https://academic.oup.com/ajcn/article/83/5/1055/4649481


177 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven